Acrylaatlijm

Acrylaatlijm heeft een aantal voordelige eigenschappen die bij veel toepassingen uitstekend van pas komen. Zo heeft het materiaal een hoge aanvangshechting en hardt het snel uit. De professionele acrylaatlijmen van OTTOCOLL hebben daarnaast als voordeel dat zij waterafstotend zijn. Hierdoor is het mogelijk om de lijm weg te strijken met een spatel. Ideaal voor sierlijsten. Waaruit is acrylaatlijm opgebouwd? En wat zijn de belangrijkste voordelen van dit lijmtype? Graag leggen wij het u uit.

OTTOCOLL A265 TopFix
€5,10 per stuk (€6,17 Incl. btw)
OTTOCOLL A770
€3,74 per stuk (€4,53 Incl. btw)
Toon 1 - 2 van 2
Toon:

Alles over Acrylaatlijm

Er zijn vandaag de dag enorm veel lijmsoorten te koop. Maar er is niet één universele lijmsoort die voor alle toepassingen de beste oplossing is. Het is dan ook belangrijk om voor iedere klus de juiste lijmsoort te kiezen. Het is vooral belangrijk om hierbij te letten op het materiaal en oppervlak van de te lijmen vlakken.

Wat is acrylaatlijm?

Acrylaatlijm bestaat uit de esters (organische verbindingen) van acrylzuur. Acrylzuur is een vorm van carbonzuur die in de praktijk voorkomt als kleurloze vloeistof met een prikkelende geur. Acrylzuur kan op verschillende manieren worden geproduceerd, bijvoorbeeld middels het Reppe-proces of met behulp van propeen of glycerol. De uiteindelijke lijmverbinding komt tot stand door de polymerisatie van de esters. 

Naast gewone acrylaatlijm is er ook nog de variant no-mix-acrylaatlijm. De componenten van dit lijmtype worden afzonderlijk op de substraten aangebracht. Nadat de substraten met daarop de betreffende lijm component met elkaar in contact worden gebracht, vindt de reactie plaats.

Eigenschappen van acrylaatlijm

Acrylaatlijm heeft een aantal voordelige eigenschappen die bij veel toepassingen uitstekend van pas komen. Zo heeft het materiaal een hoge aanvangshechting en hardt het snel uit. Omdat de meeste acrylaatlijmen ook waterafstotend zijn, kunnen ze vaak ook worden gebruikt op vochtige of olieachtige ondergronden. Acrylaatlijm heeft ook een zeer hoge eind stevigheid en wordt bovendien niet gauw broos. Die eigenschap maakt het materiaal prima geschikt voor duurzame verlijmingen die een lange levensduur moeten hebben. De meeste acrylaatkitten zijn ook goed overpleister- en overschilderbaar, wat natuurlijk een extra voordeel is.

Toepassingsgebieden

Juist door hun stevigheid en hoge begin hechting, zijn acrylaatkitten uitermate geschikt voor een keur aan verschillende toepassingsgebieden. Denk bijvoorbeeld aan het verlijmen van de volgende materialen en constructies:

  • tegen corrosie beschermde metalen zoals aluminium, edelstaal, geëloxeerd aluminium;
  • het lijmen van plinten van hout en PVC;
  • het bewerken van hout en houtwerk stoffen, bijvoorbeeld panelen, sierlijsten en sierprofielen;
  • steen, natuursteen en keramiek ;
  • decoratie- en isolatieplaten, bijvoorbeeld platen van styropor;
  • stuc- en plafondprofielen;
  • uit PVC vervaardigde kabelgoten;
  • minerale ondergronden zoals beton;
  • bouw aansluitbanden BAB/A en BAB/I op metselwerk, beton, gasbeton en vergelijkbare constructies;
  • gipsplaten.

Professionele acrylaatkitten van Ottoseal

Het uitgebreide kit- en lijm assortiment van Ottoseal herbergt ook een tweetal acrylaatlijmen voor professioneel gebruik. Het gaat om de Ottocoll TopFix en de Ottocoll A770.  Wilt u meer weten over de acrylaatlijmen van Ottoseal? Neem dan gerust een keer vrijblijvend contact op met onze deskundige specialisten.